Hoe veilig is voedsel röntgeninspectie?

Is röntgeninspectie veilig voor voedingsmiddelen? 

Röntgeninspectie is veilig in gebruik, of uw producten nu vers en biologisch zijn, verwerkt en houdbaar, of hoogwaardige nutraceutische producten. De producten liggen maar heel kort onder de eigenlijke röntgenstraal, wat betekent dat de straling waaraan ze worden blootgesteld zeer minimaal is. Tegen de tijd dat ze uit het systeem komen, is de röntgenenergie uit het product verdwenen.

De eenvoudigste manier om uit te leggen wat het effect van röntgenstraling op het geïnspecteerde voedselproduct is, is aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk: stelt u zich voor dat u op reis gaat en wat snacks in uw handbagage stopt. Eerst wordt uw bagage tijdens de veiligheidscontrole door een röntgenapparaat op de luchthaven onderzocht. Achteraf eet je vrolijk je snacks op zonder er zelfs maar aan te denken dat ze door de röntgenstralen zouden kunnen worden aangetast. En dat is ook zo – dat zijn ze niet!

Hetzelfde geldt voor de voedingsproducten die in de productiefaciliteiten worden gecontroleerd, met als enig verschil dat de producten tijdens de voedselcontrole een nog lagere hoeveelheid straling ontvangen. Dat komt omdat de röntgensystemen op luchthavens tot tien keer hogere röntgenvermogens nodig hebben om door verschillende lagen en materialen heen te kijken, terwijl de röntgensystemen voor levensmiddelen veel minder vermogen nodig hebben om afzonderlijke levensmiddelen te inspecteren.

Geinteresseerd in wat een X-ray inspectiesysteem voor u kan betekenen? Neem dan contact op via +31 (0)23 529240 of info@verduyn.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.